Groen: ‘Indexsprong treft gezinnen nog harder dan gedacht’
De Federale Overheidsdienst Financiën schat de impact van de indexsprong anders in dan de regering, zo bleek deze ochtend uit de hoorzitting met het Rekenhof binnen de commissie Financiën in de Kamer.De verschillen tussen de regering en de FOD Financiën zijn opvallend. Voor de personenbelasting voorzag de regering een minderinkomst van 682 miljoen euro, omdat het inkomen van loontrekkenden negatief wordt beïnvloed door de indexsprong. Maar volgens de FOD Financiën kan die minderinkomst oplopen tot 970 miljoen euro, zo deelde het Rekenhof mee.
Voor de vennootschapsbelasting voorzag de regering dan weer een meeropbrengst van 215 miljoen euro, omdat de winsten van bedrijven stijgen door de indexsprong. ‘Er moet rekening gehouden worden met de lagere personeelsuitgaven van de bedrijven, die resulteren in een hoger dan verwachte vennootschapsbelasting’, zo stond er al te lezen in de toelichting bij de ontwerpbegroting. Maar de FOD Financiën schat die meeropbrengst niet op 215 miljoen euro maar op 457 miljoen euro. Het is dus mogelijk dat bedrijven meer profiteren van de indexsprong dan vooropgesteld door de regering in haar ontwerpbegroting.
‘Geen garantie op jobs’
‘De indexsprong is dus nog minder sociaal dan de regering heeft voorgesteld in haar begroting,’ reageert Kristof Calvo (Groen), ‘de inkomens van gezinnen zullen harder worden getroffen. Tegelijk zullen bedrijven meer winst maken. Er is geen enkele garantie dat die winst geherinvesteerd wordt en nieuwe jobs oplevert. Over een maatregel als de indexsprong, wat ons betreft nog altijd een onrechtvaardige en domme maatregel, moet een regering transparant zijn’, klinkt het. ‘De meest onrechtvaardige maatregel blijkt nog onrechtvaardiger te zijn.’
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt sprak de alternatieve cijfers van de FOD Financiën niet tegen, maar onderstreept dat het effect van de indexsprong heel moeilijk is om in te schatten. ‘Of je bijvoorbeeld een Keynesiaans of neo-klassiek macro-economisch model hanteert, dat maakt al enorm veel verschil’, zo doceerde Van Overtveldt vooraleer hij zijn beleidsnota voorstelde. Op de vraag waarom de regering dan precies gekozen heeft voor de ‘mildere’ cijfers die in de begroting staan, kwam er voorlopig geen antwoord. Commissievoorzitter Eric Van Rompuy smoorde de discussie door pas morgen een antwoord van Van Overtveldt te verwachten.
Tot slot nog dit: het Rekenhof zei ook niet te kunnen garanderen dat de indexsprong effectief budgetneutraal zal zijn. ‘Het een zal het ander wel opheffen, moet men gedacht hebben’, zo luidde het opmerkelijke oordeel van raadsheer Rudi Moens van het Rekenhof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten